dimarts, 10 de març del 2009

TEMPLE ROMÀ DE VIC


Viatjar pel laberint suposa enriquir l’ intel·lecte i vèncer les tenebres de la ignorància. Aquesta primera aproximació a la ciutat de Vic et vol acostar un dels monuments més significatius i que marca l’ empremta de Roma en la seva història.

Avui viatges de forma virtual... Des d’ aquí mateix et convido a refer la visita de manera real. No oblidis la teva càmara fotogràfica, un bloc pels teus apunts i una gran dosi de curiositat per aprofundir i estimar cada racó d’ aquest racó del nostre país.

«El temple romà de Vic, està situat a la població de Vic, Ausa en època romana.

Es va construir a principis del segle II, a la part més alta del terreny aturonat al costat del riu Mèder, prop de la confluència amb el Gurri. Durant segles va ser un edifici desconegut perquè estava envoltat i formava part del castell dels Montcada, construït a la fi del segle XI. Les seves parets formaven part del pati interior del castell i no va ser fins a 1882 en enderrocar l'antic edifici que es va descobrir la seva existència.

Durant el segle II, després de la conquesta romana de la Hispània s'erigeix el temple romà del qual s'en desconeix a quin déu fou dedicat (Júpiter, Juno o Minerva). L'edicte de Milà (313) feu perdé la resta d'ocupació pagana. Al segle VIII durant la presència sarraïna l'edifici esdevingué caserna o fortalesa, Guifré el Pelós el convertí en part d'un castell (s. IX) i fou propietat i residència de la família dels Montcada a partir del segle XI, fent de residència del veguer (s. XV) i posteriorment presó i graner (s. XVI-XIX). Durant les desamortitzacions el castell passà a propietat de l'estat i fou venuda en subhasta pública a Miquel Sans i Jaime Casals. Durant les obres d'enderroc el canonge Collell descobrí les restes del temple romà. Per tal de protegir-les el 1812 es constituí la Sociedad Arqueológica de Vich que actualment n'administra la conservació i promoció turística.

Les restauracions de 1930 i 1954 conduïren a refer bona part de l'estructura. Alguns elements originals hi restaren integrats, com són un fragment de la columna de la dreta i el fust i capitells de l'angle anterior dret. Posseeix un pòrtic amb sis columnes i capitells corintis. El pòrtic i la cel·la de l'edifici es suporten sobre un pòdium. Les parets de la cel·la la formen enormes carreus.

Hi ha restes de dues de les parets de l'antiga residència dels Montcada als jardins. Sembla ser que el castell havia disposat de torres als quatre angles».

© {font de les dades: Wikipèdia}

© Fotografia procedent de http://gdp.bloc.cat

1 comentari:

Montse Viver ha dit...

Xavier,

M'agrada molt que hagis posat aquest símbol de l'època romana del segle II A.C. que hi ha a la ciutat de Vic.
Aquí hi havia fet conferències el meu avi Josep Pratdesaba:
(http.perso.wanadoo.es/movipra
i jo algun que altre recital..

Moltes gràcies!