dijous, 4 de febrer del 2010

L'ALTRE OLIMP


Caminant, avui et vull convidar a desfer les tenebres del laberint de la ignorància, com ho vaig fer, jo mateix, la proppassada setmana...

Dins els murs del Museu Arqueològic de Tarragona es va inaugurar una exposició singular; una mostra, fruit de la col·laboració del Musée Saint-Raymond, musée des Antiques de Toulouse i altres museus, particulars i institucions públiques...

“L’altre Olimp” [Els Pirineus a l’ antiguitat: societat, economia i religió] ens presenta amb una variada col·lecció d’ ares votives una valuosa font d’ informació per a l’ estudi de les religions antigues, el coneixement de l’ entorn social, econòmic i lingüístic de la població dels Pirineus en època romana.

La mostra resumida en vuit espais modèlics desenvolupa la romanització dels Pirineus, els recursos naturals i el control polític, la societat i l’ economia a través de les ares votives, la religió romana, l’ Olimp dels Pirineus, els santuaris dels Pirineus Centrals, de la reutilització al museu: la formació de les col·leccions i un altar votiu del segle XXI.

La visita fa realitat l’ afirmació de Polibi: “Els Pirineus s’ estenen, sense interrupció, des de la Mar Mediterrània fins al Mar Exterior” (Històries, III, 37, 9).

Espero que aquesta breu ressenya agulloni la teva curiositat. L’ exposició romandrà oberta fins el 16 de maig d’ aquest any.

2 comentaris:

Olga Xirinacs ha dit...

La distància entre els teus posts és com si anessis a peu travessant els Pirineus que comentes.

Avant, caminant. Bon dia.

Martin Dèdalus ha dit...

Bon dia benvolguda Olga... Espero que la meva lentitud pugui acabar després d'una bona recuperació del meu sovintejat dolor d'esquena... Després, potser, tornaré a ser una llebre boscana!
Cordialment!
Xavier