divendres, 30 de gener del 2009

EL JOC DELS ESCACS

Suposo que hores d'ara, en el teu viatge pel laberint, has captat la magnitud del coneixement; un coneixement que no límits i abasta tota la Història... I si ahir indagàvem l' origen del joc dels escacs, avui et vull invitar a reflexionar des d'una il·lustració sobre el mateix joc, potser així descobrim detalls significatius...

L' escena pertany al Libro del Ajedrez, del rei Alfonso X el Sabio, enllestit a Sevilla l'any 1283. El llibre ens explica tot allò que fa referència a l' escaquer, el nombre de caselles, com i quants són els jocs amb els seus noms respectius, les fitxes i els seus diferents moviments, les jugades... Tot el joc una interpretació bèl·lica de tàctica de lluita, comparant els seus moviments als d' un exèrcit i els seus soldats, sempre en defensa del seu rei.

Fixa' t bé. Aquí veiem representada una partida d' escacs entre una jove, guarnida amb vestit gòtic i una bella morisca, amb els dits tintats en alquena segons la tècnica del mehandi com era costum llavors, i també en l' actualitat.

Ja has vist, doncs, com el llibre a banda del seu interès per a la història dels escacs, és també un valuós testimoni pel coneixement de la indumentària de l' època medieval de la Península Ibèrica. I si et dediques a una reflexió més fonda, potser fins i tot descobreixis les bones relacions existents entre persones de cultura i religió ben diferent.

© Il·lustració procedent de l'obra Libro de ajedrez, dados y tablas de Alfonso X el Sabio. P. García Morencos, Editorial Patrimonio Nacional, Madrid, 1987.